8 Haziran 2015 Pazartesi

BÖLÜM 4 - TÜRK LİRASININ ARKASINDAKİ KİŞİLER


Kağıt 5 liraların üzerinde 2009 yılından beri Prof. Dr. Aydın Sayılı'nın resmi bulunmaktadır. Türkiye de bilim tarihçiliğinin yerleşmesini sağlamış bilim adamıdır. Ordinaryüs Profesör Doktor ünvanı taşır.Dünyada Bilim Tarihi alanında bilinen ilk doktora derecesinin sahibidir .


2009 yılından beri 10 lira'ların arka yüzünde ünlü Türk Matematikçisi Cahit Arf'in resmi bulunmaktadır. Profesör ve ordinaryus profesörlüğe yükseldi. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim kurulu başkanı oldu.Cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca üne sahip bir matematikçidir. 



Arka yüzünde 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınan ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın önde gelen isimlerinden olan Türk mimar Mimar Kemaleddin'in resmi bulunmaktadır.
Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası ile kemer,dairesel motif ve mimarinin 3 boyutlu simgesini simgelemek için küp,küre,silindir gibi formlar vardır.



2009 yılından bu yana 50 Liralık banknotların arka yüzünde Türk edebiyatının ve İslam coğrafyasının ilk kadın romancısı olarak tanınan Fatma Aliye Topuz'un resmi bulunmaktadır.Hokka,tüy kalem,kağıt ve kitap gibi figürler ile kadını simgeleyen çiçek motifleri vardır.



Buhurizade Mustafa Itri 100 liralarımızın arka yüzünde anılmaktadır. Çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için bu mahlası almış olduğu söylenir.Notalar,kudüm ve ud gibi enstrüman figürleri vardır.




200 liranın üzerinde ise Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf bir halk şairi aynı zamanda büyük bir Türk düşünürü olan Yunus Emre'nin resmi bulunmaktadır.Yunus Emre nin anıt mezarı,barışı simgeleyen güvercin,dizelerde yer verdiği gül,felsefesini anlatan Sevelim Sevilelim dizesi vardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.